Thursday, January 21, 2016

ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΕΠΙΠΛΩΝ

Πόσες φορές έχουμε πει τη φράση ¨αυτό το έπιπλο μας είναι άχρηστο, πιάνει χωρίς λόγω το χώρο μας, δεν ταιριάζει με το στυλ του σπιτιού ή του γραφείου μας¨. Δεν έχουμε σκεφτεί όμως, ότι ένα έπιπλο που θεωρούμε περιττό, μπορεί να μετατραπεί σε κάτι όμορφο και χρήσιμο, αν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε λίγο με αυτό, έτσι ώστε αλλάζοντας το θα μετατραπεί σε έπιπλο που θα καλύπτει τις ανάγκες μας εκείνη τη χρονική περίοδο.

Πώς; Υπάρχουν πλέον πολλαπλοί, εύκολοι και οικονομικοί τρόποι για να αναπαλαιωθεί ένα αντικείμενο-έπιπλο, το οποίο θα εκμεταλλευτούμε ίσως σε ένα καινούργιο χώρο ή ακόμα και με μία άλλη χρηστική ιδιότητα.
Θα πει κάποιος, αναπαλαίωση, τι σημαίνει και πως γίνεται; Αν και είμαι σίγουρη, ότι όλοι σήμερα έχουμε ακούσει τον όρο αυτό ή έχουμε δεί αναπαλαιωμένα έπιπλα ή αντικείμενα γενικά, που μας έχουν γοητεύσει και θα φάνταζαν υπέροχα στη φωνιά του σπιτιού μας ή θα κοσμούσαν το χώρο του γραφείου μας, παρόλα αυτά, είμαστε διστακτικοί στην ιδέα και μόνο, ότι εμείς θα πράξουμε την διαδικασία της αναπαλαίωσης , μόνο και μόνο για το φόβο της αποτυχίας ή έστω της αστοχίας που θα μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο και συνεχίζουμε να έχουμε ανεκμετάλλευτα πράγματα στην καθημερινή μας ζωή ή ακόμα χειρότερα ¨χρυσάφια¨ στα σκουπίδια μας.

Η αναπαλαίωση δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία δημιουργική αλλαγή, ο τρόπος με τον οποίο θα χαρίσουμε ζωή σε κάτι που έχει πλέον χάσει την λάμψη του και την φρεσκάδα του, φαίνεται παλιό, φθαρμένο και καθόλου χρήσιμο. Αναπαλαίωση είναι ένας τρόπος να ξεχαστεί κανείς και να χαθεί στη δημιουργία τη δική του ή και αυτού που θα προσφερθεί να σας συνοδεύσει σε αυτό το ταξίδι της αλλαγής μέσα στα δημιουργικά μονοπάτια της αναπαλαίωσης.. και αν ακόμα σας κρατά κάτι πίσω, σκεφτείτε, πόσο ευχάριστη και γεμάτη αυτοπεποίθηση θα γινόταν μια μέρα μουντή, όταν το βλέμμα σας θα κοιτούσε το δικό σας μοναδικό αριστούργημα..
Έλα λοιπόν μαζί μου και δες μερικά βασικά βήματα που θα σε βοηθήσουν στο να κάνεις τη δική σου μοναδική αναπαλαίωση. Πάρε ιδέες από εικόνες που θα εμπλουτίσουν και θα διεγείρουν τη φαντασία σου και θα σε οδηγήσει στη δική σου πρωτότυπη  αναπαλαίωση.

·        να τρίψεις καλά το ξύλο: Προμηθεύσου γυαλόχαρτο ξύλου Νο 100 και όχι χάρτινο αλλά υφάσματος που είναι πιο καλής ποιότητας και εύκολο στη χρήση. Αν θέλεις απλά να περάσεις ένα βερνίκι τα έπιπλα για μια απλή ανανέωση φρόντισε το τρίψιμο να είναι ομοιόμορφο ώστε να αποφύγεις τις διχρωμίες. Αφού τελειώσεις με το τρίψιμο, βεβαιώσου πως έχει απομακρυνθεί κάθε ίχνος σκόνης, ακόμα και το παραμικρό. Αν δεν το κάνεις το βερνίκι δεν θα στρώσει ομοιόμορφα και θα σου κάνει φουσκάλες, οπότε πρέπει να περιμένεις να στεγνώσει και να ξεκινήσεις από την αρχή. Χρησιμοποίησε και βρεγμένο και στεγνό πανί για να είσαι σίγουρος.

·        Πως βάφουμε τα ξύλινα έπιπλα.

Αν χρησιμοποιήσεις ρολό, θα έχεις ματ αποτέλεσμα στο βερνίκι σου και όχι τόσο γυαλιστερό όσο το πινέλο. Με το ρολό πρέπει να δουλεύεις το βερνίκι σταυρωτά για να αποφύγεις τις γραμμές.
Το πινέλο είναι μια πιο δύσκολη διαδικασία κατά τη γνώμη μου όμως ελέγχεις καλύτερα το βερνίκι και το αποτέλεσμα δεν είναι ματ αλλά γυαλιστερό.

·        Τι χρώματα θα χρησιμοποιήσεις στα ξύλινα έπιπλα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει τα βερνίκια νερού. Διαλύονται δηλαδή με νερό και όχι με διαλυτικό. Είναι πιο οικολογικά προς το περιβάλλον και φυσικά δεν μυρίζουν. Δίνουν πιο φυσικό αποτέλεσμα ξύλου και είναι ιδανικά για έπιπλα που θα βάλεις στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σου. Φυσικά, αν θέλεις κάτι πιο μοντέρνο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε χρώμα θέλεις σε πλαστικό (που δίνει ματ αποτέλεσμα) ή λαδομπογιά (που δίνει γυαλάδα).
Πρέπει να θυμάσαι, πως για το δεύτερο χέρι σε οποιουδήποτε τύπου βερνίκι ή χρώμα χρησιμοποιήσεις πρέπει να περιμένεις 4 ώρες, ενώ για να σταθεροποιηθεί και να σκληρύνει το χρώμα ώστε να το χρησιμοποιήσεις γύρω στις 16 ώρες. Το κάθε κουτάκι χρώματος, έχει όλες τις οδηγίες και πληροφορίες που θα χρειαστείς.


·        Σχέδια και καλύμματα στα έπιπλα

 Αν έχεις μια παλιά καρέκλα ή πολυθρόνα, θα πρέπει να αλλάξεις το κάθισμα ή το κάλυμμα. Υπάρχουν έτοιμα που μπορείς να βρεις και να προσαρμόσεις με πολύ μικρό κόστος. Όσο αφορά τα σχέδια σε οποιοδήποτε έπιπλο, μπορείς αν πιάνει το χέρι σου να ζωγραφίσεις ο ίδιος ή να χρησιμοποιήσεις τη τέχνη του decoupage σε ένα τραπέζι ή ένα δίσκο, ένα σκαμπό ή ένα μπουφέ. Ιδέες υπάρχουν πολλές αρκεί να έχεις φαντασία και θέληση …












No comments:

Post a Comment